Over de wijk

Ligging van de wijk

De wijk Veltum vormt een van de vier grote uitbreidingswijken van Venray. Aan de bouw van de wijk werd al in de jaren vijftig van de vorige eeuw begonnen (Veltum I). De wijk wordt in het noorden begrenst door de Kempweg (het Vlakwatergebied), in het oosten door de Westsingel en de Sportlaan (de Wieën), in het zuiden door de Deurneseweg en in het westen door de Kiekweg.

Door deze indeling valt een gedeelte van de Wieën en Intratuin in deze wijk.

Afbeelding kaart

De kaart van de wijk Veltum, Venray

Woningbouw en uitstraling

Veltum is een wijk met een grote diversiteit aan woningen. Er staan eenvoudige flats, maar ook riante en ruime eengezinswoningen. Het grootste deel van de huurwoningen in de wijk is gebouwd in de jaren ’60 en beginjaren ‘70. Het gebied als geheel bestaat uit heel veel verschillende woongebieden met vaak hun eigen karakter (Veltum I en Groene Hart, Kulut, Bergkwartier, Westeinde, Hardeweg).

Naast de woningbouw wordt de uitstraling ook bepaald door andere functies in het toch grote gebied (tuincentrum, winkelcentrum, basisschool, woonzorg, tankstation en garage, etc.). Ook het vele groen met name ten westen van de Weg in den Berg bepaald het beeld van de wijk.

De wijk als geheel is onder te verdelen in enkele deelgebieden die elk weer hun eigen karakter hebben.

Leefbaarheid in Veltum

In Veltum woont een groot aantal oudere bewoners, waarvan de kinderen de deur uit zijn of de komende jaren de deur uit gaan. Vaak wachten deze bewoners, zolang hun gezondheid goed blijft, met de verhuizing naar een seniorenwoning. Met het plan Parc Velt is hierop ingespeeld met de appartementen vlak bij de wijkvoorzieningen. Deze relatief grote middengroep zorgt voor stabiliteit en rust in de wijk, omdat men graag wil blijven wonen en vanuit die optiek ook betrokken is bij de ontwikkelingen in de wijk.

Stichting wijkcentrum Veltum, Mensana, Dichterbij, De Zorggroep en Spring kinderopvang zorgen gezamenlijk voor het activiteitenaanbod voor de wijkbewoners. Vanuit de projectgroep ‘thuis in de wijk’ worden de activiteiten van het wijkontmoetingscentrum De Mulder afgestemd op de behoefte vanuit de wijk.

Wijkbewoners

Veltum telt op dit moment ongeveer 3600 inwoners.

 

Jeugd

Op 1 januari 2012 waren er 676 mensen in Veltum 19 jaar of jonger. Dat is zo’n 18,26 % van de totale bevolking in Veltum.

 

Ouderen

Op 1 januari 2012 wonen er in de wijk Veltum 829 ouderen (65+). Dat is 22,39 % van de totale bevolking in Veltum. In de wijk Veltum zijn veel woningen die het mogelijk maken om gelijkvloers en/of zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Daarnaast zijn er veel voor ouderen geschikte woningen gebouwd zoals de flats “De Schout”, “De Poortier”, “De Draaijer” en “De Mulder”. Mede door de aanwezigheid van de vele voorzieningen is de wijk Veltum voor ouderen zeer aantrekkelijk.

Onlangs zijn er op de hoek Blauwververstraat/ Vollenbergstraat 4 groepswoningen voor in totaal 16 mensen met psychogeriatrische klachten gebouwd door de Zorggroep.

Wilt u meer cijfers over onze wijk of over venray? Neem dan eens een kijkje op: venray.incijfers.nl